The whole truth and nothing but the truth

blogileht.ee

10 aprill 2009

Obi-Wan presidendiks

Katsetan uut, veidi põhjalikumat filmidest rääkimise formaati.


Star Wars: Clone Wars

INFOMULL
ulmeanimatsioon, 98 min
Warner Brothers/Lucasfilm 2008

Režissöör Dave Feloni.
Osades Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Christopher Lee, Samuel L. Jackson, Anthony Daniels.

Tegemist on Lucasfilmi esimese täispika animatsiooniga, mille tegevus toimub teise ja kolmanda episoodi vahel, Vabariigi ja separatistide sõja ajal. Lühike sisukokkuvõte: hutt Jabba poeg röövitakse ja too palub nii jedidelt kui ka separatistidelt abi, lubades oma toetust sellele poolele, kellel ta järeltulija päästa õnnestub. Jedid saadavad ülesannet täitma Anakini, kellele määratakse vastu tema tahtmist padawan Ahsoka Tano. Neile assisteerib Obi-Wan, kelle roll on peamiselt Anakini tekitatud jama korda ajada. Üsna veider on see, et titulaarset Kloonide Sõda tegelikult suuremat ei näidatagi. Aga mis seal ikka.

Süžee
Olgem ausad, lugu on ju lihtsapoolne. Kurjad separatistid ajavad jälle oma asja ja head jedid peavad vaatamata neile lurjustele oma ülesandega hakkama saama. Sündmuste käiku ei ole eriti raske ette aimata ja suuremaid üllatusi film ei paku. Jabba jääb natuke liiga kiiresti separatistide pettust uskuma. Nii naiivsest huttist poleks ealeski allmaailma kuningat saanud.
Eraldi märkimist väärib ilmselt droidihuumor. Ma ei leia, et droide oleks kujutatud liiga idiootsetena - lõppude lõpuks oli ju Lucase eesmärk algusest peale luua pigem saamatu ja suutmatu vaenlasetüüp. Paljud naljad panid mind muigama, mis on üldiselt päris suur saavutus, ja nad olid alati väga lühikesed ega surunud ennast peale. Eriti jäi meelde stseen, kus vihane Ventress ühe õnnetu droidi kaljult alla paiskas. Viimase reaktsioon: "Whyyyyy?"
Vaatamata oma lihtsusele ja pinnapealsusele liigub lugu siiski hoogsalt ja venima eriti ei kipu. Film keskendub pigem lahingustseenidele kui põneva loo jutustamisele.
Kokkuvõttes: süžee ei vaimustanud, aga väga ei seganud ka. Talutav segu action'ist ja huumorist. 5/10.

Karakterid/näitlejatöö
Kuna tegemist on animatsiooniga, ei saa muidugi rääkida otsesest näitlejatööst. Tegelikult on see ju filmitegijatele huvitav väljakutse - tegelasele annavad elu kaks erinevat osapoolt, häälnäitleja ja animaator. Kui üks neist on puudulik, kannatab kohe kogu tervik, ükskõik kui hea teine ka poleks.
Alustame näitlejatest. Väga positiivne üllatus oli, et nii Sam Jackson kui ka Anthony Daniels ja isegi Christopher Lee tegid kaasa ja lõid oma vaieldamatu andega nii mõnegi mõjuva momendi. Filminäitlejate "asendushäältest" tegi kõige paremat tööd kahtlemata James Arnold Taylor aka Obi-Wan. Enamuse ajast oleksin võinud vanduda, et räägib Ewan McGregor. Ecksteini Ahsoka oli sümpaatne, kuigi sellisel ninakal tegelasel on alati oht näida ülbe ja tüütuna. Samas ei saa üle ega ümber sellest, et Anakini mänginud Lanter oli üdini kohutav. Ma olin tegelikult üks vähestest, kellele triloogia-Anakin väga närvidele ei käinud, kuid selles filmis pani ta mind küll mitu korda nägu krimpsutama.
Animatsioon - loomulikult on olemas palju kvaliteetsemaid. "Advent Children"'iga ei maksa võrreldagi. Samas võeti "Clone Wars" puhul teadlikult stiliseeritud lähenemine ning see oli suures osas täiesti õnnestunud. Kõik tegelased olid oma uues disainis äratuntavad, pärast lühikest harjumisperioodi ei seganud animatsiooni stiil mind enam üldse. Kõige häirivamaks faktoriks osutus inimtegelaste puine olek, liikumises oli vähe dünaamikat ja see rikkus nii mõnedki potentsiaalselt vägevad duellid. Loomulikult kannatas ka näomiimika ja tegelaste emotsionaalsus (ehkki see on animatsiooni puhul tavaline).
Üldipilt jäi selline kergelt üle keskmise. Lee, Jacksoni ja Taylori stseenid mõjusid väga veenvalt ja meeldivalt, kuid animatsiooni puisus ja emotsioonitus tõmbas hinnet alla. 6/10.

Visuaal

Paljud heidavad filmile ette inetut pildikeelt. Nagu ülalpool mainitud, langetasid tegijad stilistilise otsuse, mis paljudele ei meeldinud. Samas jäid nad selle stiili juurde ja esitasid selle suhteliselt hästi, nii et isegi mina, paadunud realistliku animatsiooni pooldaja, suutsin selle kõrvale jätta ja muudele elementidele keskenduda.
Halvast küljest - nagu juba mainitud, ei pääse selle filmi mõõgalahingud triloogia omadele ligilähedalegi.
Heast küljest - "kaameratöö" ja valgusemäng olid sageli hästi esitatud, paljud lahingustseenid kõigele vaatamata efektsed. Eriti eredalt jäi meelde "vertical assault" ja hilisem templi kaitsmise stseen (aka "Here they come!").
Kokku 8/10.

Heli
Võib-olla kõige väljapaistvam külg selle filmi juures. Heliefektid olid suurepärased, eriti kloonide maabumislaevadel. Muidugi polnud ilmselt just raske triloogia heli taaskasutada.
Muusika jäi üldiselt tagaplaanile ja mõjus tervikuna meeldivalt, paaril-kolmel korral aga tõusis stseeni domineerima. Mõned eriti meeldejäävad hetked: Anakini täheristleja saabumine Tethi (koor lisas eepilise mõõtme), Vertical Assault (Trashy Rock Music + jedi on top of huge tank climbing up a vertical cliff-face) ja Anakini rünnakrühma sisenemine kloostrisse (väga western).
Kokku 9/10.

Üldmulje
Taas kord on negatiivse kriitika peapõhjus see, et paljud läksid filmi vaatama valede ootustega. "Clone Wars" ei taha olla samasugune nagu triloogiad. Tegemist on pigem "lisamaterjaliga", mis pakub visuaalset ilu ja meeldejäävaid lahingustseene. Puuduvad igasugused pretentsioonid keeruka loo arendamisele. Seega tuleks seda filmi käsitleda kerge meelelahutusena saaga fännidele, ja seda rolli täidab ta suurepäraselt. Muidugi pole tegemist maailma parima animafilmiga ega ka parima Tähesõdade filmiga, aga vaadata kõlbab küll ja isegi positiivseid emotsioone jääb täiesti arvestatav hulk. Minu lemmik: Obi-Wani läbirääkimised Loathsomiga. Tõestust leiab minu oletus, et Obi on ikka pesueht britt.
Ah jaa, tegemist on ühtlasi ka piloodiga telesarjale, mille esimene hooaeg on juba lõppemas.
Üldmulje 7/10.

Valitud lõik:
Battle of Teth.

3 kommentaari:

 Laverna ütles ...

Kuna sind kunagi msn'is näha pole, siis - aitäh kirja eest, see jõudis Tallinna 4. aprillil. (Muidugi alles nüüd leidsin mina selle üles, kuna ema unustas mainida, et mulle kiri tuli)

Ja seoses minu postitamis probleemiga - asi lihtne, sinu lingid värvuvad taustaga sama tooni, kui neile klõpsata. Tulemuseks on see, et kui ma ei tea, kus täpselt "kommenteeri" link paiknes, siis ma lihtsalt ei näe/leia seda.

Martin ütles ...

Aga see ongi imelik. Mina pole kunagi näinud, et lingid klõpsates värvi muudaksid.

Anonüümne ütles ...

mida ma otsin, aitah