The whole truth and nothing but the truth

blogileht.ee

16 juuli 2008

A Touch of Destiny

"If one does not attach himself to people and desires, never shall his heart be broken. But then, does he ever truly live?"
- Lu Yan

Suvi jätkub ja mul on tunne, et ma ei jõua ealeski tehtud kõike, mida ma tahaksin. Jaapani aia plaanid on hetkel stoppseisus, kuna ilmnesid probleemid veevärgiga (tiigile tuleb kaevata korralik äravoolutoru, mis tähendab ekskavaatori kutsumist). Vähemalt on mul piisavalt lugemist terveks suveks ja pooleks sügiseks. Ent lubatagu mul siinkohal lühidalt käsitleda hiljuti nähtud filmi "Keelatud kuningriik".

Forbidden Kingdom

Film, kus mängivad koos Jet Li ja Jackie Chan, peaks juba iseenesest erandlikuna tunduma. Mindki tõi kinno just see fakt (ja muidugi tõsiasi, et tegu on idamaid kujutava linateosega). Mis puutub Vana-Hiina kultuuri tõetruusse kujutamisse, siis ilmselt polnud see eriliseks prioriteediks (ehkki ma pole ekspert). Siiski kohtasin tuttavaid kontseptsioone nagu viide Surematutele Saartele ja muidugi Ahvikuninga tegelaskuju, muide äärmiselt värskendav tüüp, kes tuletas meelde, et iseenda leidmist, kättemaksu ja muid Hollywoodi lemmikteemasid ei peaks kogu aeg nii tõsiselt võtma.
Sisust lühidalt: kung-fu filmide austaja Jason (Michael Angarano) satub Vana-Hiinasse, kus tal tuleb tagastada salapärane sau selle õigele omanikule. Üsna pea kohtab ta kaaslasi, kes teda teel aitavad - Surematut võitlejat Lu Yani (Jackie Chan), Vaikivat Munka (Jet Li) ja orvust rändlaulikut Pääsukest (Yifei Lu). Lugu on iseenesest lineaarne ja lihtne, kuid mõjub võimsalt tänu mitmetele elementidele. Kung-fu filmi jaoks sisaldab "Keelatud kuningriik" üllatavalt palju sügavmõttelisi tsitaate. Neid pole ju filmidesse raske lisada, kuid et nad ka kontekstis esile tõuseksid ja vaatajale mõjuksid, tuleb väheke vaeva näha. Siin oli seda ilmselt tehtud. Loomulikult ei puudu ka huumor, mis on vastavalt näitlejate kvaliteedile hästi esitatud.
Eraldi väärib äramärkimist lausa suurepärane filmimuusika, mille autoriks vanameister Harry Gregson-Williams. Seekord on ta põiminud sisse idamaiseid teemasid, mis tunduvad tema puhul ootamatud, ent siiski on tunda võimas gregsonwilliamslik joon.
Minu arvates sobibki selle filmi üldiseks iseloomustamiseks kõige paremini Ahvikuninga hoiak. Kõik filmid ei pea alati olema marutõsised ja elumuutvalt sügavmõttelised. "Keelatud kuningriik" pakub head meelelahutust oma efektsete võitlusstseenide ja omapärase huumoriga, ning loomulikult lõbustab kõiki, keda paelub idamaade õhustik.

Muuhulgas pani selle filmi vaatamine mind mõtlema, millel põhinevad üldiselt linateostele määratud vanusepiirangud. "Keelatud kuningriik" oli märgitud perefilmina, kuid vägivalda seal igatahes jätkus (kung-fu film ju). Soolikad ei lennanud ja verd oli kasutatud vähe, seda muidugi - aga kellegi pikalivirutamise või kõri läbilõikamise akt jääb ju sellegipoolest samaks. Miks arvatakse, et lastele nn. "veretu vägivalla" näitamine on kuidagi positiivsem? Kas see ei juuruta arusaamist, et samasugust teguviisi võib päriselus korda saata ilma õudsete veriste tagajärgedeta? Leian, et säärane seisukoht on pehmelt öeldes selgrootu - kas keelame väikelastele üldse vägivalla vaatamise või siis näitame neile selget tõtt, seda, mis kaasneb inimesele vastu nägu andmise või mõõga kõhtu surumisega, et oleks vähemalt hoiatav element. Vahepealne ebalev variant, mis praegu käibel on, on tootnud vägivallaga harjunud põlvkonna, kes ei pea seda üldse eriti šokeerivaks või ohtlikuks, saati siis veel eemaletõukavaks. Tänapäevases läänelikus kontekstis on see taunitav olukord.

P.S. Hakkasin blogile pilte lisama. Äkki on nii huvitavam ja värvikam. Ilusam igatahes.

5 kommentaari:

veganretseptid ütles ...

"If one does not attach himself to people and desires, never shall his heart be broken. But then, does he ever truly live?"

... jah!

Vanusepiirangu asi on jah veider ja kohati kohatu. Oma tõde seal loomulikult on, kuid samas... kas on õige kellelegi midagi kellegi poolt keelata. Kas keegi on parem? v. midagi sellist.



... muidu, kõik filmid võiksid ju siiski olla sügavalt elumuutvalt sügavmõttelised ;) . v. siis mitte. aga vaata kindlasti Waking Life ka mingil eluhetkel ära, sest ta ju on sügavalt elumuutvalt sügavmõtteline.

Martin ütles ...

Aimasin muide, et sa võid selle tsitaadi peale reageerida :P See peegeldab minu arusaamist, et õnn ei peitu eraldatuses, ent kui sina arvad teisiti, on sul selleks loomulikult täielik õigus.

Ma pidasingi silmas seda, et on filosoofilised filmid ja on meelelahutuslikud filmid (mõlemad võivad sisaldada üksteise elemente). Kuid minu meelest ei saa öelda, nagu oleks üks žanr teise suhtes ülimuslik. See oleks nagu eelistada kollast värvi sinisele või soolast magusale. Maitse asi, kuid mõlema sarnasused ja erinevused asetavad nad samale astmele.. Mulle näiteks meeldib vaadata mõlemaid, kui tegu on kvaliteetsete asjadega. Ma arvan, et kui iga film lõpeks elumuutva katarsisega, oleks nende vaatamine ju päris väsitav tegevus.

veganretseptid ütles ...

ei ei.. mulle just meeldis see tsitaat. sellest ka hüiumärk, you see. ja isegi kui ma ise võin ju teistmoodi olla, siis tegelikult on tõenaoliselt tsitaadiomanikul õigus.

aga ülemuslikuks üht teise suhtes saab ju pidada küll, see on jah... maitse asi. kuid samas on ju ka mingid üldlevinud arusaamad, mida me kõik (siis paratamatult vb?) tunnustame. nt. klassikaline muusika on ikka ju nö. hea muusika ja backsteet boys lihtsalt.. mingi muusika. kuid kui see kõrvale jätta, peab ju igaüks midagi millesti paremaks. rääkisin midagi sellest vist ka oma esteetika postituses, vist.

muidu, siuke küsimus, et kellega sa folgil liigud?

Martin ütles ...

Hmjaa, mõtlesin, et su "jah!" käis tsitaadis esitatud küsimuse kohta. Miskommunikatsioon.

Mis puutub selle või teise filmižanri eelistamisse või ülimuslikusesse, siis muidugi on see maitse asi, kumba paremaks pidada, aga minu mõte oli, et ühe või teise paremaks pidamine ei muuda veel suurt midagi. Inimene, kellele meeldivad meelelahutuslikud filmid, ei ole seepärast veel kuidagi madalamal tasemel kui see, kellele meeldivad sügavmõttelised filmid. Võib-olla esimene inimene näiteks saab oma sügavmõttelisuseannuse kusagilt mujalt. Lisaks pole sügavmõttelisus kaugeltki ainus inimeste hindamise kriteerium. Seega on minu arvates tegemist esteetiliselt neutraalse valikuga, mille tähtsus pole pealegi kuigi suur. Sa võid eelistada üht žanri teisele ka apelleerimata selle universaalsele ülimuslikkusele ;)

Folgi suhtes - kindlaid plaane veel pole. Mõned inimesed, kellega koos plaanisin liikuda, vist loobusid sest mõttest. Tõtt-öelda pole ma veel isegi ööbimisvõimaluste peale mõelnud.

veganretseptid ütles ...

aga siis võiks ju öelda, et inimesed on üldse ühel tasemel ja võrdsed? mis tegelikult ju nii pole. kui inimene oma sügavmõttelisust kuskil mujal näitab, on väga tore, kuid kui tema intelligents on olematu igal pool, siis ta ju siiski on... madalam inimene. kuna inimese teeb (küll näiliselt) ülemuslikuks loomade suhtes just tema intelligents, siis sama kriteeriumi põhjal vaadatakse ka üksteist. iseasi loomulikult, kas see on õige ja iseasi loomulikult, kas intelligents tõesti on nii oluline. aga nagu tundub, et oleks.

kuigi, meelelahtuslikud filmid on ka väga head. sõrmuste isand ja star wars on imelised, samas leiab ka neist ju mingi oma filosoofia.