The whole truth and nothing but the truth

blogileht.ee

21 juuli 2008

Summer, cont.d

"All wars are civil wars, because all men are brothers."
- Francois Fenelon

Folk on lähenemas. Sattus sel aastal jälle nii, et ma ei lähe passiga. Tundub, et tuleb kõik neli päeva Viljandis olla, kuna väärt esinejaid jagub igale õhtule. Aga pole hullu, kui hommikupoole igavaks peaks minema, on mul vähemalt piisavalt lugeda. Raamatud kuhjuvad jälle hirmuäratava kiirusega. Ma ei tohi rohkem raamatupoodides käia.

Uus külm sõda
Edward Lucas

Edward Lucas on mees, kes tunneb Balti riikide olusid üsna hästi. Vana külma sõja lõppedes oli ta siinkandis korrespondent ja lisaks Lennart Meri lähedane sõber. Tema "Uus külm sõda" kujutab endast ülimalt põhjalikult läbi viidud uurimust Venemaa välis- ja siseriikliku poliitika kohta. Ja tulemused on pehmelt öeldes hirmutavad. Demokraatlikku Venemaad pole olemas - selles on vist pea kõik eestlased enam-vähem veendunud. Kuid mil määral, ja mida see tegelikult tähendab, sellest me sageli ei mõtle. Lucas annab sellest detailse ülevaate, puudutades sealjuures ka meie mälus veel värsket Pronkssõduri intsidenti. Lisaks hoiatab ta ka selle eest, et Lääne ja Venemaa vaheline moraalne eristus on kadumas. Tõepoolest ei pea paljud eestlased enam näiteks ameeriklasi venelastest suurt erinevaks ja suhtuvad negatiivselt mõlemaisse. Sellele sain tõestust mõni päev tagasi Hellas Hundis istudes, kus selgus, et paljude arvates on USA täpselt samasugune selgrootu diktatuuririik kui Vene Föderatsioon. "Uue külma sõja" lugemine peaks sellised mõtted seljatama. Loomulikult ei pöörata seal tähelepanu otseselt USA valitsusstruktuurile, mis võimaldaks üksühest võrdlust vene omaga, ent pilt Venemaast on väga selge: juba äärmuslikkuse eest võidakse seaduslikult vangi saata. USA-s viimati veel sellist seadust polnud. Teine kurb tõsiasi on see, et USA ja Euroopa vahelistest ebakõladest lõikab kasu just Kreml. Ehkki ükski riik pole korruptsioonist ja poliitikute rumalusest vaba, on USA paraku Venemaa mõju vastu vajalik liitlane - mis ei tähenda sugugi, et me peaks oma rahvuslikud traditsioonid või isegi selgroo minetama, et Ühendriikidele vastu tulla. Just sellist muljet üritab Venemaa meile jätta, ent me ei tohiks lasta end sellest ära petta.
Lõpetuseks üks sõna skeptikutele - vaatamata väljakutsuvale pealkirjale ei mõtle Lucas tegelikult sugugi seda, et vana külm sõda on kordumas. Uus külm sõda on tema sõnul hoopis teistsugune ja selge ideoloogilise vastasseisu puudumise tõttu isegi ohtlikum ning salakavalam.

2 kommentaari:

veganretseptid ütles ...

Ma kardan, et tegemist on parandamatu sõltuvusega. Võib-olla peaksid sa liituma ARPS e. siis anonüümsed raamatupoe sõltlased vms. kui selline asi üldse olemas on loomulikult, mis on kergelt kahtlane. Aga jah, raamatutest paistab olevat suht võimatu ilma neid vaatamata/katasutamata/võimaluse korral ostamata mööda kõndida. Ja keegi pole ju öelnud, et söömine ikka nii essential on? eks? seega, on see andstatav.

ehk siis minu viis öelda, et ma täiesti mõistan probleemi tõsidust ja vaevlen juba aastaid sama haiguse küljes, mis paistab vaid hullemaks minevat. kõige hullem selle juures on loomulikult see, et see on nii tore, nii tore. umbes nagu pokker.

Martin ütles ...

Kõik sõltuvused tunduvad ju toredad, vähemalt alguses :P Ma pole raamatusõltuvuse puhul sellest kaugemale jõudnud, ilmselt on asi tõsine.