The whole truth and nothing but the truth

blogileht.ee

03 oktoober 2008

Pilguheit Jaapanisse

An Artist of the Floating World
Kazuo Ishiguro

Vahelduseks kõrvalepõige fantaasiakirjandusest.
Korjasin selle Ishiguro üles ühest väikesest Orléansi poest, kus müüdi inglisekeelset kirjandust. Suhteliselt õnnelik leid, arvestades sellega, et ma läksin sinna hoopis kooli tarvis Austenit otsima. Ent raamatu sünopsis köitis mind kohe. Tegu on ühe vana mehe elu ja mõtisklustega ilmasõjajärgses Jaapanis.
Teose peategelane, kustnik Masuji Ono, oli Teise maailmasõja ajal Jaapanis tuntud propagandamaali esindaja. Nüüd, pärast kaotust ameeriklastele, leiab ta, et elu pole enam sama, mis varem. Ta üritab sellest oma arvamust kujundada, leiab, et tema positsioongi on nüüd teine ja seisab silmitsi ameerika mõjudega, mis on jaapanlaste elu tundmatuseni muutmas. Ehk siis klassikaline mono no aware.
Peamine läbiv joon teoses on ilmselt Ono püüd vaigistada süütunnet minevikus tehtud vigade pärast. Ent süžee ühtsusest ei maksa rääkidagi ja ka ajalises plaanis tuleb lugejal pingutada, et mõista, mis hetkest parasjagu räägitakse. Ono on nagu üks õige ülikooli õppejõud - tema mõte hüpleb siia ja sinna ning tosina lehekülje pärast ei suuda lugeja tagasi lehitsemata tõenäoliselt meenutada, kuidas mees oma mõtelusega sinnamaani jõudis. Ent kogu see areng on sujuv, kuidagi voolav ja eriliselt köitev. Koherentsuse puudumine tuleb üldplaanis ehk isegi kasuks, sest nii ei hakka lugu kunagi "venima", vaid pigem laotub ühtlaselt laiali. Uute põnevate süžeepöörete asemel hakkab lugeja ootama uusi infokilde Ono ja tema lähedaste elust, et täita vahepeal tekkinud uudishimu äratavaid lünki. "An Artist of the Floating World" ongi olustikuromaan ja Ishiguro on kahtlemata üks meisterlikumaid kirjeldajaid, kellega olen tutvunud. Kulunud kujundit kasutades, autor maalib sõnadega. Onost saab selle suhteliselt lühikese teose jooksul lugejale sümpaatne tegelane, kellele tuntakse kaasa ja kelle tõekspidamiste ja väärtushinnangutega pole ka Lääne lugejal enamjaolt üldse raske nõustuda, olgugi tegu veidi vanameelse jaapanlasega. Pigem tabas mind lugedes teatav kurbus, et säärane autunne ja moraal näivad teose uues põlvkonnas kadumas olevat.
Lisaks muudele headele väärtustele pakub "An Artist of the Floating World" põgusat akent jaapani kultuuri ning ülevaadet selles imperialistlikust isolatsionismist äkki välja toodud riigis valitsevatest meeleoludest. Kohustuslik japanofiilidele, elamus igaühele.
Ishiguro on pärjatud arvukate auhindadega, tema tuntuim romaan on vahest "Remains of the Day", mille põhjal on valminud ka samanimeline film.

Kommentaare ei ole: