The whole truth and nothing but the truth

blogileht.ee

30 oktoober 2008

Vaheaeg

Reporting.
Huvitav, praegu sajab lörtsi.
Minu vaheaeg hõlmab nädala aja sees järgnevaid toiminguid:

- kolme tööfaili alla laadimine (Stargate!)
- briti kirjanduse essee
- hispaania keele esitlus
- suurem pesupesemine

Ma ei peaks tegelikult virisema, sest eesti kolleegidel pole üldse vaheaega. Aga protest on ju nii prantslaslik valik.

The Careful Use of Compliments
Alexander McCall Smith

Eesti lugejad teavad Smithi paremini "Esimese daamide detektiiviagentuuri" sarja autorina. Tegelikult on tema sulest ilmunud veel Scotland Streeti sari (mille avaosa on küll ka nüüdseks ära tõlgitud) ja Isabel Dalhousie sari, kuhu kuulub ka käesolev teos.
Isabel Dalhousie on filosoof, kellele meeldib toppida oma nina võõrastesse asjadesse. Filosoof peategelasena on juba iseensest küllaltki huvitav, sest nii saab haarata kinni igast väiksemastki pisiasjast ning selle kallal mõtisklema hakata. Teose lugemine võib kohati sarnaneda Turovski loenguga, kus lõpuks ei suuda enam kuidagi meenutada, et mis see algne teema siis oli. McCall Smithi teosed on olustikuromaanid, mis tähendab, et süžee on teisejärguline. "Careful Use.." puhul annavad sündmustikud Dalhousiele ettekäände juurelda moraali kui sellise üle ja arutada, kuidas see reaalsusesse sobitub. Seega nagu väike eetikaõpik. Igaks juhuks hoiatan, et Dalhousie esindab üldjoontes konventsionaalset moraalifilosoofiat, mitte ekstremiste (ehkki ta ei seo end ühegi kindla kooliga, olles pigem "südamehääle järgija").
Lugu ise räägib sellest, kuidas Isabel hakkab kahtlustama, et ühe šoti kunstniku maal on võltsing, ja hakkab selle jälgi ajama. Niisiis on loos kriminaalseid elemente, nagu Smithi puhul tavaks. Ent siin on need elemendid veelgi vähemtähtsamad kui ta Aafrika-raamatutes. Lisaks maadleb Isabel isiklike probeemidega - armukese ülelöömise pärast ikka veel vaenu pidava nõoga ja auahne professor Dove'iga, kes ihaldab endale tema töökohta. Isabel on inimene, kes mõtleb alati sügavalt järele, enne kui mistahes otsuseid teeb, ja tore on ka see, et ta viitab sealjuures tuntud filosoofidele. Mõttekäigud on kohati päris muhedad, aga vähemalt pealiskaudne tutvus kuulsamate nimedega tuleb kasuks.
McCall Smithi teostes on tegevuspaigal alati suur tähtsus. See loob õhustiku, milles tema tegelased liiguvad ja oma otsuseid teevad - miljöö, milles nad on üles kasvanud ja mis on nende kujunemist mõjutanud. Selles suhtes on "Esimene daamide detektiiviagentuur" ja Isabeli jutud väga erinevad - esimene kujutab maalähedast aafrikalikku mõtteviisi, teine euroopalikumat, moodsast humanismist mõjutet maailma. Smith ise on mõlemaga tuttav, kuna ta kasvas üles Aafrikas ja elab Šotimaal. Mulle näis Aafrika huvitavam, kuna sealne mõtteviis on nii erinev, ja seetõttu jäi ka "Careful Use.." ehk natuke kahvatumaks võrreldes näiteks "Kaelkirjaku pisaratega", aga Isabel on kahtlemata väga sümpaatne tegelaskuju ja raamat pole ju paks - ühesõnaga meeldiv kõrvalepõige.

Kommentaare ei ole: